kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Ouderen

Ouderen

FIT-ART Neemt het initiatief voor een project op de Hoge Weide in Lochem Leven toevoegen aan de dagen! Kwetsbare mensen ontdekken hun prachtige talenten, vinden zich weer de moeite waard, tonen hun talent aan de buitenwereld. Met een veilig gevoel. Mensen los laten komen van hun zorgen, ze inspireren, uitdagen en verleiden, op zoek gaan naar “het randje” van hun kunnen, het beste uit zichzelf halen. Zodat zij zichzelf en hun omgeving verrassen!

 

 

Interview met Bauk Zwaan en Henk Vermeul

 

De eigenheid in elk schilderij Ontroerd is kunstenares Bauk Zwaan, als ze tijdens de opening van de expositie bij De Hoge Weide vertelt over haar ervaringen tijdens het schilderen met mensen. Ze laat voorbeelden zien: “Kijk, hoe opvallend eigen! Hoe je direct ziet dat deze twee schilderwerken van dezelfde mens zijn. Elk mens is uniek en dat wordt zichtbaar in de beelden, lijnen en kleuren op papier.” 

Aan het schilderproject op De Hoge Weide in Lochem deden ruim 30 mensen mee. Kwetsbare mensen, van verschillende afdelingen. Mensen met dementie bijvoorbeeld, en enkelen in de laatste levensfase. Bauk en haar partner en collega-schilder Henk Vermeul nodigden mensen uit om, in Japanse stijl, met oost- indische inkt zwarte lijnen op papier te zetten. Abstract, het hoefde niets uit te beelden. Om dat voor iedereen mogelijk te maken en uit het kleine te blijven, lagen de vellen papier op de grond en werd er geschilderd met verlengde kwasten, waardoor het papier vanuit stoel of rolstoel bereikbaar was. Pas nadat de lijnen stonden, kwam het schilderwerk dichterbij, op tafels. Daar werden de vlakken verder ingevuld met kleurig zacht krijt. Om het voelen te versterken, werd het krijt met de vingers uitgeveegd en over het papier verspreid. Tijdens het schilderen had Henk, als man, een bijzondere rol. De deelnemende mannen troffen in hem een ‘collega’, waardoor ze zich meer vertrouwd voelden. Voor een aantal vrouwen gaf zijn aanwezigheid een extra reden er iets moois van te maken. Terwijl ze in hun dagelijks leven vooral te maken hebben met vrouwen, gaf Henk een andere impuls. Het schilderen was een uitnodiging, maar ook een uitdaging voor de deelnemers. Eén van de deelnemers maakte twee opvallend expressieve werken. Het was alsof hij een innerlijke strijd op papier zette, en daarmee ook iets los kon laten. Hij is inmiddels, een week na het schilderen, overleden. In alle rust. Dat eigene, dat is in de expositie heel zichtbaar. Ook voor de kinderen en kleinkinderen van de deelnemers. Ontroerd en verwonderd zijn sommigen bij het zien van de kunstwerken van hun ouders of grootouders. Het is alsof de mens die heeft geschilderd, ineens nieuwe kleur krijgt. Ook als deze mens zich het schilderen zelf al niet meer herinnert. “We hoeven niets te bereiken”, zegt Bauk. “Of misschien toch: het prikkelen, het in beweging brengen met iets nieuws. De heelheid die mensen kunnen ervaren, op het moment van creëren. En de verrassing: dit is van mij.”  Daar gaat het om in alle Fit-ART-projecten: door middel van een diversiteit aan kunst het eigene aanspreken, de heelheid van de mens die van binnen zit.