kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Opleidingen

Praktijkgerichte opleiding ‘Kindertekeningen lezen en begrijpen’

Tekenen is een taal die je kunt leren verstaan zodat elk kind zich begrepen en gehoord voelt.

 

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar de betekenis van kindertekeningen. Vanuit de ontwikkelingspsychologie en pedagogiek kennen we de indeling van de verschillende ontwikkelingsstadia van de mens. Vanuit daar hebben we een aantal woorden geselecteerd die centraal staan tijdens de opleiding: basisveiligheid, basisvertrouwen, hechting en zelfvertrouwen.

 

Elk kind moet zich optimaal kunnen ontwikkelen en tekenen en schilderen helpt kinderen om hun gevoel te uiten. Het helpt kinderen om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfsturend vermogen te komen. Hoe wij daaraan kunnen bijdragen? Door het leren begrijpen van kindertekeningen kunnen we betekenis geven aan het gevoel wat de kinderen proberen weer te geven.

 

Een van de dingen die je tijdens de opleiding leert, is het herkennen van verschillende fasen in een tekening. Dit gaan we doen door middel van opdrachten tijdens de opleiding. Vanuit daar leer je zien waar de hulpvraag van het kind ligt. Wanneer je weet hoe je de tekening kunt analyseren, kun je zelf een vervolgopdracht formuleren om het kind te stimuleren in zijn groei. Ter illustratie kun je onderstaand twee voorbeeldopdrachten bekijken:

 

 

Gratis opdracht: Kris Kras Beest

 

Gratis opdracht: Groeien Tot Ik Bloei!

 

 

Tijdens de opleiding maken we gebruik van ‘de methode Tekenen is meer’ en onderzoek jij de tekeningen uit jouw praktijk: je gaat dus echt zelf aan de slag. Je leert tekeningen uit alle ontwikkelingsfasen te onderzoeken.

 

Dus:

  • Ben jij nieuwsgierig naar de betekenis van kindertekeningen?
  • Wil je de taal en symboliek in een tekening begrijpen?
  • Wil je leren hoe je kinderen kunt helpen bij hun hulpvragen en belevingswereld m.b.v. creatieve communicatie?
  • Wil je teken- en schilderopdrachten leren die passen bij het kind en de bijpassende ontwikkelingsfase?

 

Lees dan meer over

 

De opleiding ( blok 1 en 2) is geaccrediteerd door het SKJ