kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Blok 2 – Verdieping

 Blok 2: Verdieping

 

In de basisopleiding heb je geleerd hoe je tekeningen van kinderen in verschillende leeftijden kunt analyseren. Jij begrijpt nu wat er in hun belevingswereld speelt. Je hebt veel creatieve opdrachten geleerd die passen bij de verschillende leeftijden en ‘hulpvragen’.

 

Tijdens de verdieping ga je aan het werk met 2 kinderen in de doelgroep die jij kiest of al in je praktijk komen. Tijdens de lesdagen leer je meer over de symboliek in de tekening. Elke opleidingsdag heeft een eigen thema waar we bij stilstaan en op inzoomen. Je werkt met deze 2 kinderen in een proces, zodat je meerdere opeenvolgende sessies kunt geven, aansluitend op de hulpvraag die er speelt.

 

Opleidingsniveau

HBO denkniveau. Toelichting: Het is van belang dat je in staat bent theorie aan de praktijk te koppelen en te motiveren waarom je tot bepaalde keuzes komt. Ook ben je in staat om te reflecteren op je eigen leerproces.

 

Wat je leert

  • Het lezen van verschillende symbolieken in een tekening (denk aan bijvoorbeeld de elementen, huizen, bomen, mensen, planten, dieren, vreemde wezens, vervoermiddelen);
  • De kracht en de hulpvraag uit een tekening halen;
  • Hoe je procesmatig een kind individueel kunt begeleiden, in 5 opeenvolgende sessies;
  • Hoe je aansluitend op de hulpvraag de juiste vervolgopdracht kunt formuleren;
  • Hoe je samen met een kind (en ouders) aan een proces werkt;
  • Hoe je ouders uitlegt wat er speelt en hoe je hen opdrachten kunt geven om samen met het kind thuis te doen;
  • Tal van nieuwe teken- en schilderopdrachten direct toe te passen in de praktijk.

 

Inhoud van de opleiding

In blok 2 vormen we maatjes-groepen van 2 of 3 personen die samen gaan werken. De opdrachten en analyse die je hebt gemaakt mail je naar elkaar toe. Je geeft feedback aan elkaar en ondersteunt elkaar met eventuele aanvullingen en ideeën over de vervolgopdrachten. Wat sluit er nu aan op deze tekening en deze specifieke vraag? Je tekent met twee kinderen en deelt vervolgens je bevindingen met je maatje(s). Een week voor de volgende opleidingsdag lever je uiterlijk je opdrachten digitaal in, incl. de feedback van je maatjes. Vervolgens geven de trainers je nog feedback.

In blok 2 is het belangrijk dat je zorgt voor minimaal 5 opeenvolgende sessies met hetzelfde kind. Je vergaart steeds meer kennis over de symboliek en de beeldtaal die je uit een tekening kunt halen. Doordat je in een groep werkt, oefen je extra met het lezen van tekeningen en leer je van elkaar.
Iedere lesdag begint met het lezen van de tekeningen die jullie als maatjes al besproken hebben. Tijdens de lesdag kijk je samen naar het proces en bespreek je wat er speelt. Je hebt de tekeningen nu “live” bij je zodat je nog meer kunt inzoomen op elk detail.  Er is ruimte voor je vragen en je leert meedenken met elkaar. Daarnaast gaan we in blok 2 ook weer aan de slag met teken- en schilderopdrachten. Je rugzak is straks gevuld met heel veel creatieve opdrachten die geschikt zijn om toe te passen bij verschillende hulpvragen.

 

Huiswerk en studiebelasting

Naast de 5 lesdagen heb je een studiebelasting van gemiddeld 5 á 6 uur per maand.

Het ‘huiswerk’ is een belangrijk onderdeel van blok 2, zo oefen je zelf in de praktijk. Door het maatjes-systeem oefen je extra, omdat je elkaar van feedback voorziet. Het huiswerk is een verplicht onderdeel van de opleiding, omdat je juist hierdoor het geleerde in de praktijk brengt. Belangrijk: het huiswerk wordt niet beoordeeld op resultaat! Het gaat om je eigen leerproces. Je oefent met alle geleerde kennis en opdrachten in de praktijk. Je kan voor jezelf uitleggen waarom je voor een vervolgopdracht hebt gekozen en je bent in staat om je flexibel op te stellen wanneer de gemaakte keuze in de praktijk misschien niet de juiste was. Door te reflecteren doorloopt iedereen zijn eigen leerproces, het is van belang om dit pad te bewandelen, omdat je met kinderen gaat werken. Het gaat er dus niet om dat je alles goed doet, maar dat je leert van je eigen proces.

 

Data

Zaterdagen 2024

Dag 1: 7 september 2024

Dag 2: 5 oktober 2024

Dag 3: 2 november 2024

Dag 4: 30 november 2024

Dag 5: 11 januari 2025

 

Locatie: Wijkcentrum Gantellaan, 

Gantellaan 1, 2642 JK, Pijnacker (Zuid Holland)

 

Tijd: Van 10.00 u tot 16.00 u.

 

Prijs:

De prijs voor Blok 2 (5 dagen) is €780.00. Het is ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen, namelijk 260,00 per keer. (Indien je in meerdere termijnen wil betalen is dit in overleg ook mogelijk).

 

Deze prijs is inclusief:

  • Les map met achtergrondinformatie en uitleg over symbolen die je kunt tegenkomen.
  • 25 nieuwe uitgewerkte teken- en schilderopdrachten.
  • (Digitale) feedback (e-mail/google drive) van de trainers.

 

Iedere deelnemer neemt eigen lunch mee, wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers.

 

Certificering

Je ontvangt een certificaat als je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest en je voldaan hebt aan de huiswerkopdrachten: In Blok 2 dien je na elke opleidingsdag je huiswerkopdrachten digitaal in een week vóór de volgende opleidingsdag en geef je in duo’s of groepjes feedback op elkaar en krijg je feedback van ons. Middels het maken van de opdrachten kom je in een leerproces terecht en kunnen wij je daarop begeleiden. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie.

 

Accreditatie SKJ

De opleiding is geaccrediteerd door het SKJ. Als je SKJ geaccrediteerd bent krijg je 87.5 SKJ punten toegekend na het volgen van blok 1 en blok 2. Kies je er voor om alleen blok 1 te doen? Dan heb je een mooie opleiding op zak, maar krijg je vanuit het SKJ geen punten toegekend.

De criteria voor het SKJ zijn 100% aanwezigheid en voldoen aan de huiswerkopdrachten: In Blok 2 dien je na elke opleidingsdag je huiswerkopdrachten digitaal in een week vóór de volgende opleidingsdag, met de feedback van je maatje(s) en krijg je feedback van ons. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie.  Mocht het niet lukken om de les in te halen dan kun je met 80% aanwezigheid én een aanvullende opdracht ook je certificaat behalen. Als je vastloopt kun je ons altijd mailen om te kijken of we samen kunnen zoeken naar een oplossing.

 

 


 

Dit is een fijne praktische scholing. Goed toepasbaar ook (met een vertaalslag waar je hulp bij krijgt) bij kinderen met een verstandelijke beperking! Het spreekt kinderen erg aan en je helpt kinderen stap voor stap!
(Speltherapeut)

 


 

Tekenen is meer helpt je om op een andere manier naar kinderen te kijken. Het geeft nieuwe inzichten in de ontwikkeling waarin kinderen zich bevinden. Het is een hele praktische opleiding, waarin je het kind in jezelf weer naar boven haalt. Voor kinderen heel fijn om zich op een andere manier (dan verbaal) te kunnen en mogen uiten.
(Karin, Jeugd- en gezinscoach)

 


 

Wil je weten hoe andere deelnemers de verdieping hebben ervaren?
Klik dan hier en ontdek wat andere deelnemers vertellen. 

 

 

Meer informatie?

Voor afspraken over tarieven en mogelijkheden willen we je vragen we je een e-mail te sturen naar info@tekenenismeer.nl