kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Blok 2 – Verdieping

Blok 2: Verdieping

In de basisopleiding heb je geleerd hoe je tekeningen van kinderen in verschillende leeftijden kunt analyseren. Jij begrijpt nu wat er in hun belevingswereld speelt. Je hebt veel creatieve opdrachten geleerd die passen bij de verschillende leeftijden en ”hulpvragen”.

Tijdens de verdieping ga je aan het werk met kinderen in de doelgroep die jij  kiest of al in je praktijk komen. Tijdens de lesdagen leer je nog meer over de symboliek in de tekening. Elke dag heeft een eigen  verdiepingsthema waar we bij stilstaan en op inzoomen.  In blok 2 leer je al deze aspecten nog nauwkeurige onder de loep te nemen. Je werkt met dit kind in een proces zodat je meerdere opeen volgende sessies kunt geven, aansluitend op de hulpvraag die er speelt.

 

Wat je leert

 • Het lezen van verschillende symbolieken in een tekening (denk aan bijvoorbeeld de elementen, huizen, bomen, mensen, planten, dieren, vreemde wezens, vervoermiddelen);
 • De betekenis van elk klein detail in een tekening;
 • Het analyseren van de kracht en zwakte in een tekening;
 • Welke hulpvraag zichtbaar wordt in een tekening;
 • Hoe je een individueel kind kunt begeleiden bij dit proces door minimaal 5 sessies te geven;
 • Hoe je aansluitend op de hulpvraag de juiste vervolgopdracht kunt formuleren;
 • Hoe je samen met een kind en zijn ouders aan een proces werkt;
 • Hoe je ouders uitlegt wat er speelt en hoe je hen opdrachten kunt geven om samen met het kind thuis te doen;
 • Nieuwe teken- en schilderopdrachten die aansluiten bij de hulpvraag en het proces.

 

Inhoud van de opleiding

In blok 2 vormen we kleine maatjes-groepen van maximaal 2 of 3 personen die samen gaan werken. Je stuurt elkaar de tekeningen met een verslag en jouw observatie. Je geeft feedback aan elkaar en ondersteunt elkaar met aanvullingen en ideeën over de vervolgopdrachten. Wat sluit er nu aan op deze tekening en deze specifieke vraag? Je tekent met twee kinderen en deelt vervolgens je bevindingen met je maatje(s). Je hebt daarna een week de tijd om feedback naar de anderen te sturen, zodat iedereen verder kan in zijn eigen praktijk. In blok 2 is het belangrijk dat je zorgt voor minimaal 5 à 6 opeenvolgende sessies met hetzelfde kind, zodat de rode draad duidelijk zichtbaar wordt. Je vergaart zo steeds meer kennis over de symboliek en beeldtaal die je uit een tekening kunt halen. Doordat je in een groep werkt, deel je de bevindingen die je gedaan hebt en kun je ook weer van elkaar leren.

 

Iedere lesdag begint met het lezen van de tekeningen die jullie als maatjes al besproken hebben. Je hebt daarop feedback ontvangen van elkaar en van ons. Tijdens de lesdag kijk je samen naar het proces en bespreek je wat er speelt. Je hebt de tekeningen nu “live” bij je zodat je nog meer kunt inzoomen op elk detail.  Er is ruimte voor je vragen en je leert meedenken met elkaar.  Daarnaast gaan we ook in blok 2 weer aan de slag met teken- en schilderopdrachten. Je rugzak is straks gevuld met heel veel creatieve opdrachten die geschikt zijn om toe te passen bij verschillende hulpvragen.

 

Huiswerk en studiebelasting

Naast de lesdagen heb je een studiebelasting van +/- 5 uur per week.

 

Data, locatie, tijd, prijs

 

Zaterdagen 2023

 • 2 september 2023
 • 23 september 2023
 • 28 oktober 2023
 • 25 november 2023
 • 16 december 2023

 

-Locatie: ‘Rootz Muziekschool’: Kerkweg 24, 2642 GD  Pijnacker (Zuid Holland)

-Tijd: Van 10.00 u tot 16.00 u.

 

Prijs

De prijs voor blok 2 is €753.50. Deze prijs is inclusief:

 • Les map met achtergrondinformatie en uitgebreide uitleg over symbolen die kunnen voorkomen;
 • 25 nieuwe uitgewerkte teken- en schilderopdrachten;
 • (Digitale) ondersteuning (e-mail/google drive) van ons.

Iedere deelnemer neemt eigen lunch mee, wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers.

 

Het is ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen, namelijk 251,20 per keer, incl. 21% BTW.

 

Certificering

Je ontvangt een certificaat als je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest en je voldaan hebt aan de huiswerkopdrachten: In Blok 2 dien je na elke opleidingsdag je huiswerkopdrachten digitaal in vóór de volgende opleidingsdag en geef je in duo’s of groepjes feedback op elkaar en krijg je feedback van ons. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie. 

 

Accreditatie SKJ

De opleiding is geaccrediteerd door het SKJ. Als je SKJ geaccrediteerd bent krijg je 87.5 SKJ punten toegekend na het volgen van blok 1 en blok 2. Kies je er voor om alleen blok 1 te doen? Dan heb je een mooie opleiding op zak, maar krijg je vanuit het SKJ geen punten toegekend.

De criteria voor het SKJ zijn 100% aanwezigheid en voldoen aan de huiswerkopdrachten: In Blok 2 dien je na elke opleidingsdag je huiswerkopdrachten digitaal in vóór de volgende opleidingsdag en geef je in duo’s of groepjes feedback op elkaar en krijg je feedback van ons. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie.  Mocht het niet lukken om de les in te halen dan kun je met 80% aanwezigheid én een aanvullende opdracht ook je certificaat behalen. Als je vastloopt kun je ons altijd mailen om te kijken of we samen kunnen zoeken naar een oplossing.

 

Meer informatie?

Voor afspraken over tarieven en mogelijkheden willen we je vragen we je een e-mail te sturen naar info@tekenenismeer.nl