kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Blok 1 – Basisopleiding

Blok 1: Basisopleiding Kindertekeningen lezen en begrijpen.

 

Door de opleiding ‘Kindertekeningen lezen en begrijpen’, krijg je inzicht in de ontwikkeling van een kind! In een tekening verbeelden kinderen hun innerlijke wereld. In een tekening laat je zien wat je voelt, denkt en wat je bezig houdt. Wil jij ook leren hoe je een tekening kunt analyseren? Dat kan niet uit een boek maar moet je in de praktijk ervaren. Elke tekening is immers uniek. Je gaat zelf met kinderen aan het werk en leert zo elke tekening te analyseren. Zo ontdek je wat er speelt, hoe je het inhoudelijk kan interpreteren en waarop je kunt aansluiten. Is het kind blij, verdrietig, angstig, zijn er mogelijke signalen van problemen in het gezin of van een ontwikkelingsachterstand? Er kan vanalles spelen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. Ga mee op reis en ontdek de wereld van de tekentaal!

Deze opleiding is voor professionals die werken met kinderen en het lezen van kindertekeningen willen gebruiken in hun eigen praktijk, of binnen hun groep op school. Voorbeelden van vakgebieden of disciplines:

 

– Jeugd-en gezinsprofessional

– Jeugdhulpverlener

– Schoolmaatschappelijk werker

– Speltherapeut

– Leerkracht

– Onderwijsassistent

– Psycholoog

– Pedagogisch medewerker

– Kindercoach

– Social worker GGZ

 

Opleidingsniveau

HBO denkniveau. Toelichting: Het is van belang dat je in staat bent theorie aan de praktijk te koppelen en te motiveren waarom je tot bepaalde keuzes komt. Ook ben je in staat om te reflecteren op je eigen leerproces.

 

Wat je leert

 • Hoe je een tekening kunt analyseren;
 • Hoe je kenmerken uit een tekening haalt en daarmee aansluiting vindt bij de belevingswereld van het kind;
 • Hoe je de methode van Tekenen is meer kunt toepassen, zodat je inzicht krijgt in het verhaal van het kind en niet zelf gaat interpreteren;
 • Hoe je oog krijgt voor elk detail in de tekening, lijnen, kleuren, vormen, symbolen en de plaats van het beeld in de tekening;
 • Hoe je vragen kunt stellen aan het kind over de tekening;
 • Hoe je een juiste vervolgopdracht kunt formuleren, om die vervolgens aan het kind te geven zodat het zich gehoord en begrepen voelt;
 • Hoe je, na je onderzoek, creatieve opdrachten geeft die zinvol zijn voor het kind om verder te groeien en te ontwikkelen.

 

Inhoud van de opleiding

In blok 1 heb je in totaal vijf lesdagen die verdeeld zijn over ongeveer vijf maanden. Je hebt dus gemiddeld één lesdag per maand. De ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken in de tekenontwikkeling staan centraal tijdens de bijeenkomsten. Je leert de methode te begrijpen en gebruiken. Aan het eind van blok 1 kan jij zelf kindertekeningen onderzoeken en begrijp je de tekentaal van kinderen. Daarnaast leer je wat de kenmerken in de tekenontwikkeling zijn die horen bij diverse leeftijdsfases van dreumes tot kinderen van 12 jaar oud. Je hebt oog gekregen voor details en weet waarop je kunt aansluiten.

Het is een praktijkgerichte opleiding waarin je zelf veel opdrachten gaat maken. Je gaat zelf ervaren, je voelt de opdrachten en de bijbehorende materialen. Het is belangrijk om zelf te ervaren wat je later zelf met de kinderen gaat doen. De gemaakte opdrachten koppelen we steeds aan een stukje theorie.

De methode maakt zichtbaar waarin het kind extra ondersteuning nodig heeft. Binnen de opleiding leer je ook hoe je middels de tekening in gesprek kan gaan met het kind. Je leert welke opdrachten zinvol zijn om te geven en waarom juist die opdracht aansluit. Het doel is het kind aanspreken in denken, voelen en willen.

 

Huiswerk en studiebelasting

Na elke lesdag teken je met minimaal 2 kinderen Je maakt met het betreffende kind een ‘onderzoekstekening’ (uit de lesmap) en analyseert deze met het bijbehorende onderzoeksformulier uit de map. Elke opleidingsdag staat in het teken van een andere leeftijdscategorie. Je tekent met kinderen uit elke leeftijdscategorie.

Tussen dag 4 en 5 maak je een extra opdracht: je gaat dan met één kind, waarmee je een onderzoekstekening hebt gemaakt, ook een vervolgopdracht doen. Van dit proces maak je een kort reflectieverslag. De vervolgopdrachten die je kan inzetten staan in je lesmap en heb je zelf ook geoefend tijdens de opleidingsdagen.

Met deze reflectieopdracht maak je voor jezelf nóg meer inzichtelijk hoe je de methode in de praktijk kan toepassen. Je ervaart ook meteen hoe het zal zijn om eventueel door te stromen naar blok 2, de verdiepingsopleiding.

Naast de 5 lesdagen zal de studiebelasting +/-4 uur per maand zijn (inclusief het lezen van de theorie). Tussen dag 4 en 5 is het 2 uur extra i.v.m. de extra opdracht.

Werk je nog niet met kinderen of heb je in je eigen werkomgeving niet de mogelijkheid om met kinderen in alle leeftijden te kunnen tekenen? Mail ons dan, wij denken graag met je mee.

Je kunt alles wat je leert vanaf de eerste opleidingsdag, direct toepassen in je eigen praktijk/werkomgeving!

 

Data (Voor alle data geldt dat de opleiding doorgaat bij voldoende animo).

 

Vrijdagen 2024-2025:

Dag 1: 30 augustus 2024

Dag 2: 27 september 2024

Dag 3: 25 oktober 2024

Dag 4: 22 november 2024

Dag 5: 20 december 2024

 

Locatie: Afhankelijk van de grootte van groep:

Lokaal TIM (voor groep van 4 deelnemers)

Guus Hermussingel 1, 2652 LM Berkel en Rodenrijs

of

Wijkcentrum Gantellaan (voor groep van meer dan 4 deelnemers) 

Gantellaan 1, 2642 JK, Pijnacker (Zuid Holland)

 

Tijd: Van 9.45 u tot 16.15 u.

 

 

Zaterdagen 2024-2025 

Dag 1: 21 september 2024

Dag 2: 19 oktober 2024

Dag 3: 16 november 2024

Dag 4: 14 december 2024

Dag 5: 25 januari 2025

 

Locatie: Wijkcentrum Gantellaan

Gantellaan 1, 2642 JK, Pijnacker (Zuid Holland)

 

Tijd: Van 10.00 u tot 16.00 u.

 

Prijs: De prijs voor blok 1 is €755,00 (voor 5 lesdagen).

Het is ook mogelijk om in 3 termijnen te betalen, namelijk 251,20 per keer, (Indien je in meerdere termijnen wil betalen is dit in overleg ook mogelijk)

 

Deze prijs is inclusief:

 • De uitgewerkte methode met opdrachten en onderzoekformulieren;
 • Een lesmap met teken- en schilderopdrachten;
 • Gebruik van creatieve materialen op de lesdagen.
 • Iedere deelnemer neemt zijn eigen lunch mee, wij zorgen voor koffie, thee en wat lekkers.

 

Tekenen is meer Incompany

Wij bieden onze opleidingen ook op locatie aan. Stuur ons een e-mail en we bespreken graag wat de mogelijkheden zijn.

 

Certificering

Je ontvangt een certificaat als je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest en je voldaan hebt aan de huiswerkopdrachten en deze elke les hebt meegenomen. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie.  

 

Accreditatie SKJ

De opleiding is geaccrediteerd door het SKJ. Als je SKJ geaccrediteerd bent krijg je 87.5 SKJ punten toegekend na het volgen van blok 1 en blok 2. Kies je er voor om alleen blok 1 te doen? Dan heb je een mooie opleiding op zak, maar krijg je vanuit het SKJ geen punten toegekend.

 

De criteria voor het SKJ zijn 100% aanwezigheid en voldoen aan de huiswerkopdrachten. Deze neem je mee naar de opleidingsdag. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kun je in overleg maximaal één keer een les inhalen bij de eerstvolgende groep. Daarna vervalt deze optie.  Mocht het niet lukken om de les in te halen dan kun je met 80% aanwezigheid én een aanvullende opdracht ook je certificaat behalen, waardoor je ook aanspraak kunt maken op je SKJ punten.

 

Als je vastloopt kun je ons altijd mailen om te kijken of we samen kunnen zoeken naar een oplossing.

 

 

 


 

Een krachtige, korte opleiding die direct tools in handen geeft om aan de slag te gaan op creatieve wijze, zowel met groepjes kinderen als individueel. Tijdens de lesdagen ga je zelf ook creatief aan de slag, door het zelf te ervaren is het gemakkelijk over te brengen en uit te voeren in je eigen praktijk of op school. Een aanrader!
Leerkracht PO 

 
Ik heb blok 1 mogen volgen bij Fanny en Joan. Ze hebben leuke trainingen verzorgd die ontzettend leerzaam waren. We hebben veel geoefend en geleerd hoe we het kunnen toepassen in de praktijk. Het is heel waardevol om het geleerde in te zetten in het werkveld om zo makkelijker het gesprek met kinderen aan te gaan en om ze beter te leren begrijpen. Ik kijk erg uit naar blok 2 om nog meer de verdieping in te gaan.
Jeugdbeschermer

 

Wil je weten hoe deelnemers de basisopleiding kindertekeningen lezen en begrijpen hebben ervaren? Klik dan hier en ontdek wat andere deelnemers vertellen.

 

Meer informatie

Heb je vragen of behoefte aan meer informatie of mogelijkheden, dan willen we je vragen een e-mail te sturen naar info@tekenenismeer.nl . Indien gewenst kunnen we dan ook een belafspraak maken.

 

Aanmelden