kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Blok 1 – Basis

Blok 1 van de opleiding is voor professionals die werken met kinderen en dit vak wil gebruiken in zijn eigen praktijk, vak of groep. Voorbeelden van beroepen van voorgangers zijn:

 • (spel)Therapeuten
 • Kindercoaches
 • Jeugdzorg / ggz
 • Leerkrachten
 • Onderwijsassistenten

Door de opleiding Kindertekeningen leren lezen en begrijpen krijg je inzicht in de ontwikkeling van een kind! In een tekening verbeelden kinderen hun innerlijke wereld. In een tekening laat je zien wat je voelt, denkt en wat je bezighoudt. Wil jij ook leren hoe je de tekening kunt analyseren? Dat kan niet uit een boek maar moet je in de praktijk ervaren. Elke tekening is immers uniek. Je gaat zelf met kinderen aan het werk en leert zo elke tekening te analyseren. Zo ontdek je wat er speelt, hoe je het inhoudelijk kan interpreteren en  waarop je aan kunt sluiten. Is het kind blij, verdrietig, angstig , zijn er problemen in het gezin of is er ontwikkelingsachterstand? Er kan van alles spelen op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. Ga mee op reis en ontdek de wereld van de tekentaal.

 

Wat je leert

 • Hoe je een tekening kunt analyseren;
 • Hoe je kenmerken uit een tekening haalt, en daarmee aansluiting vindt bij de belevingswereld van het kind;
 • Hoe je de methode van Tekenen is meer! kunt toepassen, zodat je inzicht krijgt in het verhaal van het kind, en niet zelf gaat interpreteren;
 • Hoe je oog krijgt voor elk detail in de tekening, lijnen, kleuren, vormen, symbolen, de plaats van het beeld in de tekening, leeg, vol, wel of geen interactie enz;
 • Hoe je een juiste vervolgopdracht kunt formuleren, om die vervolgens aan het kind te geven zodat hij/zij zich gehoord en begrepen voelt;
 • Hoe je, na je onderzoek, creatieve opdrachten geeft die zinvol zijn voor het kind om verder te groeien en te ontwikkelen.

 

Inhoud van de opleiding

In blok 1 heb je in totaal vijf lesdagen die verdeeld zijn over vijf maanden. Je hebt dus gemiddeld één lesdag per maand. De ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken staat  centraal tijdens de bijeenkomsten. Je leert de methode te begrijpen en gebruiken. Aan het eind kan jij dus zelf kindertekeningen onderzoeken en begrijp je de tekentaal van kinderen. Daarnaast leer je wat de kenmerken zijn die horen bij diverse leeftijdsfases van peuter tot kinderen van 12+ jaar. Je hebt oog gekregen voor alle details en weet waarop je kunt aansluiten.

 

De methode die we gebruiken maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Doordat je leert hoe je in gesprek kunt gaan met het kind via de tekening, kun je creatieve coaching toepassen. Je leert welke opdrachten zinvol zijn om te geven en waarom juist die opdracht aansluit. Het doel: het kind aanspreken in denken, voelen en willen.

 

Huiswerk en studiebelasting

Elke lesdag krijg je een aantal opdrachten mee als huiswerk. Deze voer je zelf in je praktijk uit, waarna je deze onderzoekt aan de hand van de onderzoeksmethode. Jouw opgedane kennis kun je vanaf dan direct toepassen in de praktijk. Je oefent met alle basisschool leeftijden. Naast de lesdagen zal de studiebelasting +/- 3 uur per week zijn. Werk je nog niet met kinderen? Dan is het noodzakelijk om een stageplek te hebben waar je de opdrachten uit kunt voeren

 

Prijs en Data

De prijs voor blok 1 is €685,00 euro. Deze prijs is inclusief:

 • De uitgewerkte methode met opdrachten en onderzoekformulieren;
 • Een lesboek met teken- en schilderopdrachten;
 • Gebruik van creatieve materialen op de lesdagen;
 • Tijdens iedere lesdag: koffie en thee met een vegetarische maaltijdsoep

Data en Plaats: Amersfoort v Galenstraat 30 op 26 maart, 23 april, 14 mei, 11 juni en 2 july  2022

Op aanvraag: in- company op jullie eigen locatie

 

De 2 video’s Kindertekeningen onder de loep zijn ondersteunend bij de opleiding. Samen voor  € 125,00 ipv € 168,00.

 

Certificering

Je ontvangt een certificaat als je minimaal 80% van de tijd aanwezig bent geweest, en voldaan hebt aan de opdrachten. Indien je door omstandigheden niet naar een les kan komen, kan je in overleg maximaal één keer bij een andere groep een les inhalen. Dat kan dan bij de eerst volgende groep. Daarna vervalt deze optie.

 

Dit is een CRKBO geregistreerde opleiding en geaccrediteerd door het SKJ, het Register Vaktherapie, Leraren portfolio en de beroepsvereniging Tekentaal.

 

Meer weten? Neem gerust contact met mij op. Mail naar info@tekenenismeer.nl of bel 0630040751.