kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Over Bauk Zwaan

Na mijn opleiding Pedagogiek en 10 jaar een baan in de volwassen educatie heb ik de 4 jarige opleiding voor tekentherapie afgerond bij het instituut voor “Klank en Vorm” te Zutphen. In deze opleiding heb ik 15 jaar les gegeven en ben ik mij gaan specialiseren in de ontwikkeling van kinderen. Ik ben ook mijn eigen bedrijf gestart Tekenen is meer!

 

Naast de opleiding in Zutphen was ik docent bij IJsselgroep SON voor de opleiding “specialist creatieve communicatie en gaf ik workshops en nascholingsdagen voor het onderwijs. In die tijd ben ik begonnen met het ontwikkelen van allerlei materialen waarbij  kinderen worden gestimuleerd. Elk kind heeft er recht op om te worden wie hij of zij in “wezen” is. Geef kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen zodat zij zelf ontdekkingen kunnen doen.

 

CRKBO Docent-a

Tekenen is meer! wil dan ook zeggen dat je meer kan doen met tekenen en schilderen. Je kan deze beeldtaal lezen en begrijpen. Wanneer wij meer aandacht zouden besteden aan het verhaal wat verteld wordt in de tekening zouden wij de kinderen beter begrijpen en kunnen aansluiten op dat wat er al is om vandaaruit nieuwe mogelijkheden aan te bieden. Al jaren volg ik nu mijn passie en ontwikkel materialen die de ontwikkeling van kinderen ondersteunen. Ik geef de opleiding aan mensen die met kinderen werken zodat zij ook geraakt worden door de zeggingskracht van beelden. Ik geniet elke dag van mijn werk en van het uitdragen van mijn missie om samen met anderen opzoek te gaan naar de essentie, naar verbinding, naar de mogelijkheden van  ieder mens. Ik geef naast de opleiding “tekeningen leren lezen”, nascholingen, supervisie en werk als coach individueel met kinderen en volwassen. Ook op locatie geef ik trainingen die aansluiten op de vraag en doelgroep. Tevens ben ik auteur van de tekenkaarten en van tekenen is meer “van punt naar lijn is een spel”. In samen werking met Edith van Poppelen heb ik een methode ontwikkeld om tekeningen te analyseren. Dit lesboek wordt gebruikt bij de opleiding kindertekeningen leren lezen. Ook is er een waaier met 32 teken/schilderopdrachten die passen bij de verschillende leeftijdsfase van kinderen. Nieuw zijn de 2 series kaarten Tekenen is meer PLUS. Op verzoek ontwikkel ik lesmateriaal voor derde bv “Creatief anders ” Teken en handvaardigheidsopdrachten als aanvulling op de tijdvakken geschiedenis. In opdracht van www.vierkeerwijzer.nl. Schilderopdrachten bij de creatieve materialen van Creall.  Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor Tekentaal

 

kijk in het portfolio voor meer informatie.

 

Meer schilderijen op www.baukzwaan.nl

 

Voor meer foto’s zie onderstaande link en voor info over de schilderijen ( die zijn te koop) of workshops neem contact met mij op. Tel 06 30040751 of stuur een mail.