kindertekeningen leren lezen en begrijpen

Recensies

Evaluatie Opleiding Kindertekeningen leren lezen en begrijpen Blok 1 en 2

Naam: Meike coach

Wat vind je in het algemeen van blok 2 ? De inhoud en de oefeningen zijn een goede verdieping van hetgeen in blok 1 aan de orde is geweest.
Net als in blok 1 is er een fijne afwisseling tussen theorie/informatie en het super belangrijke zelf doen en ervaren

Hoe vond je de opbouw van het programma en het lesmateriaal? Het lesmateriaal is overzichtelijk, onderwerpen en oefeningen zijn per lesdag helder geclusterd. Super fijn om, tijdens de lesdagen, zelf te ervaren wat oefeningen met je doen.

Heb je voldoende kennis opgedaan om een tekening nu zelf te onderzoeken? Ja, volgens mij heb ik nu een prima basis, maar het vergt nu uiteraard nog wel veel oefenen in de praktijk.

Zijn de tekenoefeningen goed afgestemd en bruikbaar bij de div thema’s? Zeker, en fijn dat er ook variaties gegeven worden, hierdoor word ik zelf ook geprikkeld om de oefeningen wat aan te passen, zonder dat de essentie van de oefening veranderd.

Hoe heb je de samenwerking met je maatje(s) ervaren? Kreeg je voldoende feedback? Het mee mogen lezen en denken met de sessies van medecursisten heb ik als heel prettig, waardevol en leerzaam ervaren. Het geeft je naast je eigen sessies, de mogelijkheid om nog meer én van elkaar te leren. Bovendien is het heel prettig dat je met elkaars feedback en de feedback van Bauk mee mocht lezen. Echt heel heel leerzaam !!
De samenwerking was prima, feedback op tijd, zodat ik weer op het afgesproken moment met feedback van de anderen verder kon. Wel merkte ik bij mezelf dat ik toch wel heel graag de feedback van Bauk mee wilde nemen in een volgende stap met een kind.

Hoe was deze wijze van oefenen in de praktijk voor jou? Ben je tevreden over je eigen inbreng? Deze manier van oefenen was voor mij heel leerzaam. Het fijne is dat je niet alleen van je eigen oefenopdrachten leert, maar ook van die van de anderen. Hoe meer oefening met feedback hoe beter wat mij betreft J. Ik ben over het algemeen wel tevreden over mijn eigen inbreng.

Is de opleiding een aanvulling op jouw werk en praktisch toepasbaar voor jou? Ja, absoluut !! Heel bruikbaar bij het coachen van kinderen.

Heb je nog opmerkingen of tips?

Toelichting: Het kunnen lezen van kindertekeningen en vervolgens op creatieve wijze kunnen ondersteunen en aansluiten bij de behoefte van het kind is bijna magisch. Gelukkig houd je me door je nuchtere houding en communicatie met beide benen op de grond 😉

Ik kijk alweer uit naar blok 3 in maart/april

 

Naam: Fanny gezinsspecialist en werkzaam in de GGZ

Wat vind je in het algemeen van blok 2 ? Ik ben er erg enthousiast over. Alles van blok 1 gaat nu meer ‘landen’.

Hoe vond je de opbouw van het programma en het lesmateriaal? Duidelijke opbouw. Aan de hand van de verschillende thema’s / elementen, ook terug te vinden in de map, doen we de opdrachten.

Heb je voldoende kennis opgedaan om een tekening nu zelf te onderzoeken? Ja zeker. Wel iets wat je veel moet doen en liefst ook geregeld met een maatje of intervisie moet bespreken, om scherp te blijven en niet in te gaan vullen.

Zijn de tekenoefeningen goed afgestemd en bruikbaar bij de div thema’s? Ja zeker. Heel veel ideeën staan in de map. Daarnaast ook in de waaier en de doosjes die je zelf kunt bestellen.

Hoe heb je de samenwerking met je maatje(s) ervaren? Kreeg je voldoende feedback? Dat was heel waardevol. Ik kreeg zeker genoeg feedback, ook heel snel. En jij reageerde zelf ook altijd nog. Ik heb daar heel veel aan gehad. Ook zelf feedback geven op de analyses van mijn maatje vond ik waardevol. Doordat je het hele traject volgt raak je ook betrokken bij het kind/traject van je maatje, waardoor je goed kunt meedenken in de analyses en het bedenken van vervolgopdrachten. Daarnaast is het ook fijn om ervaringen te delen qua leerproces, waar je tegen aan loopt wat je lastig vindt, enz.

Hoe was deze wijze van oefenen in de praktijk voor jou? Ben je tevreden over je eigen inbreng? Ja. Ik heb alles kunnen vragen wat ik wilde vragen tijdens de lessen wat betreft het oefenen met de twee kinderen: daar heb ik bijna wekelijks mee gezeten en heel goed kunnen oefenen met de dingen die we in de lessen leerden.

Is de opleiding een aanvulling op jouw werk en praktisch toepasbaar voor jou? Ja zeker! Ik zou willen dat ik het eerder had gedaan. Als gezinsspecialist op een school is het heel fijn om deze creatieve manier van werken te kunnen toepassen. Op de school waar ik werk ( voor nieuwkomers) is het extra fijn omdat de kinderen de taal nog niet/weinig machtig zijn.

In mijn functie van POH GGZ Jeugd ga ik het daar waar mogelijk ook inzetten. Maar ik moet nog even zoeken naar hoe ik dat kan doen. Ik denk dat veel heb aan de specialisaties van blok 3 waarvoor ik me heb ingeschreven!

Heb je nog opmerkingen of tips? Ik ben heel erg enthousiast over de opleiding!

De tijd gaat erg snel tijdens zo’n opleidingsdag. Dan gaat het ene soms ten koste van het andere; of minder tekenen en meer bespreken/tekeningen lezen, of andersom. Misschien een dag erbij? 😊 De keuze om in kleine groepjes de tekeningen van elkaar te lezen vond ik een goede keus. Kost minder tijd dan dat je er een paar klassikaal doet.  Dan is het fijn als jij langs de groepjes loopt en ook jouw feedback geeft.

 

 

Naam: Linda Is zich aan het omscholen

Hoe heb je de opleiding ervaren? Heel interessant en laagdrempelig en praktisch

Heb je voldoende kennis opgedaan om nu zelf tekeningen te onderzoeken? Zeker voldoende basiskennis opgedaan. Wil nog veel meer leren en weten dus ga nu naar blok3.

Hoe was deze wijze van oefenen in de praktijk voor jou? Heel leuk om te doen. De kinderen vonden het ook leuk en op school( waar ik stage loop) is het goed ontvangen. Voor een eerste keer in mijn leven ben ik tevreden over mijn eigen inbreng. Het werken met maatjes was best spannend, maar het werkt heel goed, Het heeft mij in positieve zin verrast. Je leert veel van de feedback en van de tekeningen van maatjes

 

Naam: Ellie BS

Hoe heb je de opleiding ervaren? Elke zaterdag zijn het opnieuw inspirerende dagen om mijn rugzakje  verder te vullen!

Heb je voldoende kennis opgedaan om nu zelf tekeningen te onderzoeken? Ik ben nog lang niet volleerd, maar heb veel informatie om mijn ervaringen verder uit te breiden.

Is de opleiding een aanvulling op jouw werk en praktisch toepasbaar voor jou? Het is zeker een aanvulling voor mij.  De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. Dat heeft niet met de opleiding te maken maar met de organisatie van de school die soms erg vast houdt aan een methode. Ik probeer daar zoveel mogelijk doorheen te laveren en deze manier van tekenen erbij te gebruiken. Door het werken met mijn maatje kreeg ik voldoende feedback en nieuwe inzichten.

 

Naam: Anouk Pabo student

Hoe heb je de opleiding ervaren ?

Ik merk dat blok 2 echt een aanvulling is op blok 1. Wat je daar hebt geleerd ga je nu toepassen en alles valt hierdoor steeds meer op zijn plek. Ik vind blok 2 een prettige verdeling hebben wat betreft theorie, samen sparren over het proces en de praktijkopdrachten. In blok 1 wilde ik direct aan de slag maar ik merk nu dat het goed is geweest dat je eerst een basis legt en kennis nodig hebt. Je moet de methode kunnen toepassen. In blok 1 werk je wel met kinderen , maar nu in blok 2 kwam pas echt het proces dat je meerdere keren met hetzelfde kind aan de slag gaat.

Heb je voldoende kennis opgedaan om nu zelf tekeningen te onderzoeken? Ja dat wel maar ik vind het nog lastig om de hulpvragen allemaal te zien. Het blijft oefenen en veel doen. Dit is niet iets wat de opleiding te weinig heeft gedaan. Het werken met maatjes is heel fijn.

Is de opleiding een aanvulling op jouw werk en praktisch toepasbaar voor jou? Ja, in het onderwijs is het belangrijk dat er meer tijd komt voor communicatie en ook inzicht dat dit niet altijd met woorden hoeft. Ik heb gemerkt dat ik echt een opening heb gevonden met een kind, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Hij heeft gezien dat ik hem zie en dit heeft een band geschept zodat we verder kunnen.

Tips of alg. opmerkingen:

Ik ben nieuwsgierig naar het vervolg op blok 2. Wat ik prettig vind is dat Bauk alles als een optie ziet. Niks is verplicht. Bauk geeft enorm veel aanvullingen. Hoe je een opdracht kan aanpassen op een thema. Dit doet ze tijdens de les maar ook schriftelijk in de feedback op het ingeleverde huiswerk.

 

Naam: Anne Marie omscholing

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Alle tekenoefeningen zijn zeer bruikbaar. Het werken met een maatje was goed. Ik ben ook tevreden over mijn eigen inbreng. De opleiding is een aanvulling op mijn werk en heb nu ook eindelijk de stap gezet om voor mijzelf te beginnen met het tekenen met kinderen. Ik heb zoveel bevestiging gekregen van jou dat ik het kan.

 

Naam: Kelly leerkracht BO

Hoe heb je de opleiding ervaren?
Ik heb tijdens deze opleiding ontzettend veel geleerd. Het onderbewuste van kinderen dat op papier vorm krijgt is zo interessant. Bauk bracht me zover dat ik allerlei in de tekeningen kan ontdekken en aan de slag kan met  vervolgopdrachten. De ervaring die Bauk op dit gebied heeft is ontzettend groot.

 

Naam: Obs de Twijn Zwolle

Hoe hebben jullie de opleiding ervaren?

Bedankt voor de tekenlessen. We hebben veel van je geleerd over de kindertekeningen en meer!. Er zijn kinderen die nooit hebben willen tekenen en die dat nu wel doen. Stap voor stap komen we steeds verder en zien dat het hun ontwikkeling stimuleert.

Het was prettig om als team deze opleiding te doen. Team ondersteunend, gezellig en nu kunnen we het samen toepassen en elkaar feedback geven.

 

Naam: Hayley v Blitterwijk Spec BO

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Ik heb super blij en kom elke keer ontspannen thuis. De opdrachten zijn helder en duidelijk beschreven. De theorie is ook duidelijk. Met wat aanpassingen zijn alle opdrachten uitvoerbaar in het zmlk.  Bauk is top, eerlijk en betrouwbaar

 

Naam: Anet BSO

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Ik heb veel inzicht gekregen ook over mijzelf. Prachtig lesmateriaal. Duidelijke instructie, mooie afbeeldingen. De opleiding is in principe toepasbaar alleen op de bso is het op een bepaalde manier te gebruiken. Alle creatieve opdrachten zijn goed te doen. Ik heb ook individueel  met een kind mogen werken.

 

Naam Thea Leerkracht Speciaal B O

Hoe heb je de opleiding ervaren?

De dagen waren zinvol en actief. Het begeleidend onderzoeken van de tekening is een goed houvast. Ook om vervolgopdrachten te kunnen geven. Ze zijn goed afgestemd en opbouwend in leeftijd en moeilijkheidsgraad. Het is voor mij toepasbaar. De tekeningen geven een goed beeld over de ontwikkeling van het kind en wat hem nog tegenhoudt of wat hem kan stimuleren.

 

Naam: Angelique Eugelink. Leerkracht BO en kindercoach

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Het doen is zo zinvol. Dan ervaar je wat. Alles mooi afgestemd per leeftijd. Goede , mooie afwisselende materialen. Het tekeningen onderzoeken gaat goed met de formulieren en ik moet heel veel oefenen , dan wordt het steeds meer eigen. Het is voor mij zowel op school als in mijn praktijk goed toepasbaar. Ik geniet elke keer weer. Tip: tekenen met pubers!

 

Naam: Helena Vierstra engelstalige bs

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Zeer inspirerend en leerzaam. Mooie opbouw in de dagen. Veel kennis opgedaan in de basis en in blok 2 steeds meer verdiepen. Het materiaal is praktisch, vooral de onderzoeksformulieren. Het lesmateriaal is relevant voor de verschillende leeftijden. Bauk is toegankelijk, open, duidelijk, intuïtief en met aandacht voor iedere cursist.

 

Naam: Natascha Bruti coach

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Ik heb voldoende kennis op gedaan om tekeningen te onderzoeken. Het gevoel is sterker geworden, alsof er een luikje is open gegaan. De tekenoefeningen waren goed afgestemd. Bauk paste ook aan waar het paste. Ik zie allemaal mogelijkheden om dit te integreren. Bauk is zuiver